Szerzői jogok

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. De mielőtt megosztanál, felhasználnál bármit is az oldalról, kérlek, hogy egyeztess velem is.

2009. július 29., szerda

Miskolc, Diósgyőr - 30. Kaláka fesztivál - megérkezés és az 1. nap (2009.07.10.)

Hetek óta vártam már ezt hétvégét. Idén volt a 30. Kaláka fesztivál, így a fellépők listája elég jónak ígérkezett.
Pénteken indultunk a Keleti pályaudvarról dél körül és kb. 14:00 órára érkeztünk meg. Hungary Card-ot szerencsére nem kellett felhasználnunk kedvezményes jegyvásárláshoz, ugyanis a MÁV 50%-os menettérti jegyet biztosított a fesztiválozóknak, csak le kellett bélyegeztetnünk a helyszínen.
A Tiszai pályaudvarról még egy fél órás villamosozás várt ránk keresztül Miskolcon.
Mire Diósgyőrbe érkeztünk, az életkedvem is elment. Miskolc ritka ronda város, nagyon lehangoló. Valahogy az emberek is. Rengeteg a kisebbségi. Valahol félúton felszállt két szakadt roma srác, pólójuk alatt ott lapult a higítós zacskó és szipuztak. Egy idő után már majdnem lefordultam a székről, annyira büdös volt. Undorítóak voltak.
14:45 körül értünk a várhoz. Megvettem kultúrautalványból a fesztivál-bérleteket, utána mentünk a kempingbe. A vár mellett van egy strand, ilyenkor ott lehet sátorozni. Ex-kolléganőm a könyvtárból már előző nap megérkezett a családjával, telefonon elirányítottak minket, hogy hol fogjuk megtalálni a sátrukat. Ez a kosárlabda-pálya mellett volt, amit most a parkoló autóknak tartottak fent. Kérdeztem a bejáratnál a jegyárusító hölgyet, hogy merre találom a kosárpályát, de sajnálattal közölte velem, hogy most nem fogok tudni kosarazni, mert parkoló van a helyén. Hát, gondoltam, akkor mindjárt haza is megyek! :)
A leírás alapján beazonosítottuk Andiék sátrát és mi is tábort vertünk mögöttük. Ahogy ezzel elkészültünk, mentünk is az első koncertre, ami 17:00-kor kezdődött. A Napra zenekar indította a fesztivált. Hát, nekem nem tetszett. Érdekes zene, de valahogy nem fogott meg.
Korábbi években úgy volt, hogy a várban is volt egy színpad és a várárokban is és felváltva voltak a koncertek a két helyszín között. Idén csak fent a várban állítottak színpadot, két koncert között kb. fél óra átállás volt, addig lent a sörsátornál egy kisebb színpadon egy zenekar szolgáltatta a kocsmazenét. Első nap ez a Técsői banda volt. A mai fellépők a várszínpadon: Napra, Budapest Klezmer Band (ezt nem néztük meg), Sebő együttes, Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, Sirtos együttes (ezt sem láttuk).
Amíg a Budapest Klezmer Band játszott, megnéztük a kirakodó vásárt a vár előtt (egy tűzzománcos francia csattba bele is szerettem), fröccsöztünk és találkoztunk Andiékkal.
A Sebő együttes nem volt rossz, Sebő Feri hozta a tanítványait, három lányt. Nagyon szép hangjuk volt, de a vége felé már untam a koncertet. A megzenésített versek valahogy nem az én világom. A koncert közben elkezdett szakadni az eső, de mi nem igazán zavartattuk magunkat, belebújtunk az esőkabátunkba. Palya Beát is szakadó esőben néztük végig, utána lementünk a sörsátorhoz és hallgattuk, hogy húzza a Técsői banda. Az eső miatt ők is beültek védett helyre az egyik sörpadhoz. Nagyon jó volt a hangulat, az emberek táncoltak, énekeltek a zuhogó esőben.
23:00 körül már elfáradtunk, az esőt is meguntuk, így a Sirtos koncertre már nem mentünk vissza, inkább nyugovóra tértünk.
Ja, és két koncert közt Putyó megvette nekem azt a csodaszép francia csattot is! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése