Szerzői jogok

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. De mielőtt megosztanál, felhasználnál bármit is az oldalról, kérlek, hogy egyeztess velem is.

2008. május 6., kedd

Hosszú hétvége Pécsett - 1. nap - városnézés (2008.05.01.)

Hogy miért Pécs?
Azért, mert már 4 éve tervezzük. Azért, mert egy szép város. Azért, mert Putyó ott élt és dolgozott évekig. Azért, mert ott élnek a barátai. Azért, mert odavágyott. Azért, mert én még nem voltam. Azért, hogy kimozduljunk. :-)
Vendéglátó házigazdánk Putyó régi barátja, Edina és kis családja volt. Ők egy Pécstől 4 km-re található Kozármisleny nevű községben laknak, ami időközben egy dinamikusan fejlődő gazdag kis várossá nőtte ki magát. Nem semmi, milyen házikók épülnek ott!
Edina kijött értünk az állomásra kocsival és elvitt magukhoz. Nagy volt a viszontlátás öröme, hiába volt mindenki nagyon fáradt, bontottunk bort és még beszélgettünk. Valamikor hajnali 1/2 3 körül mentünk el aludni.
Nem igazán sikerült kialudni magunkat, másnap reggel 9 tájban már ébren voltunk mindannyian. Reggeli után csatangolni indultunk. Elsődleges program egy városnéző séta volt, hogy jól meglássam, milyen is Pécs. :-)
Leparkoltuk egy helyen az autót és nagy sétára indultunk. Elmentünk a Szent István térre a székesegyházhoz. Edina mondta, hogy egyszer mindenképpen érdemes megnézni. A bejáratnál láttuk, hogy beugrós a történet, így leszavaztuk a programot.
A téren helyenként üveglapok vannak lefektetve és azon keresztül lelátás nyílik az alattunk húzódó ókeresztény temetőre, a Cella Septhichora-ra, ami 2006 óta látogatható és a világörökség részévé választották.



Mi is lementünk és körbejártuk. Szép volt, ügyesen feltárták. Furcsa volt IV. századi falak között/alatt járkálni.... még furcsább volt a plazma-tv, betonoszlop, fémrács, és régi falak egyvelege. De tetszett, hangulatos volt. :-)


Utána még barangoltunk sokat, beültünk Putyó régi törzshelyére, a Papucsba, és ittunk egy fröccsöt, majd megmutatták nekem azt a két kerítést, ami zsúfolásig tele van aggatva lakattal. Állítólag az a szerelmes pár, aki lakatot rak a rácsra, még visszatér, vagy valami ilyesmi. Még a pécsi egyetemisták kezdték el. Csilliónyi lakat van ott! Nem csináltam róla képet, mert folyton ott sertepertélt valami turista. :-)
Azt kell mondjam, Pécs egy nagyon szép város. :-) Mondták sokan, mielőtt mentünk, és nagyon kíváncsi lettem rá, és hát igazuk volt. :-) Szép nagy karikát tettünk a városban, fagyiztunk is, sétáló utcáztunk is, Putyó megmutatta a színházat is, ahol dolgozott. Nagyon szép időnk volt, tűzött a nap ezerrel ...Pécs mediterrán város. :-)
Lejártuk a lábunkat rendesen, úgyhogy pihenésképpen bepattantunk a kocsiba és felhajtottunk a Tettyére. Tettye egy hegy Mecsekben. :-) Nagyon tetszik a neve! :-)
A hegy tetején megcsodáltuk a kilátást, megmutatták nekem azt a 25 emeletes panelházat, ami bekerült a Guiness Rekordok könyvébe, mint Közép-Európa legmagasabb lakatlan épülete. 

Ott magaslik a távolban

Nagyon érdekelt a téma, úgyhogy most rá is kerestem interneten és ezt találtam: 

"Mint ismert, a 25 szintes pécsi panelház a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült, mint Közép-Európa legmagasabb lakatlan épülete. Az 1976-ban üzembe helyezett épületben 250, egy és másfél szobás lakást alakítottak ki. Az épület vázszerkezetének korróziós károsodása miatt azonban a ház 1989-re életveszélyessé vált, a lakókat ki kellett költöztetni. Másfél évtizedre a galambok birodalma lett az égbetörő épület. 2003-ban az önkormányzat a ház vázszerkezetét statikailag megerősíttette, így újra alkalmas arra, hogy lakókat fogadjon. A legutóbbi tervek szerint diákok vehetik használatba, kollégiumi célra alakítják át." (National Geographic)

Egy darabig üldögéltünk meg napoztunk a Tettyén, aztán tovább indultunk.

Következő célpont a TV-torony volt a Mecsek tetején. Útközben Putyó megmutatta a színészházat, ahol annak idején lakott. Tök jó lehetett ott a hegyen lakni. :-) Ahogy közelítettünk a toronyhoz a kacskaringós szerpentinen és elhaladtunk egy állatkert mellett is, valami felrémlett, mintha ott már jártam volna gyerekkoromban valamilyen osztálykiránduláson. A toronynál ki sem szálltunk a kocsiból, mert úgy döntöttünk, nem mászunk fel kilátni, úgyhogy visszafordultunk és haza vettük az irányt Kozármisleny felé. Autós városnézés. :-)
Edina nagyon finom vacsorát készített, lasagne-t sütött. El is fogyott mind! :-) Nincs mese, nekem is meg kell tanulnom! :-)
Mivel hulla fáradtak voltunk, este már nem csináltunk semmmmit. Megnéztük az Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le c. filmet, én közben Éva magazint olvasgattam (egyébként meglepően igényes újság) és fél szemmel néztem a TV-t. Viszonylag korán nyugovóra tértünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése